Ekspert om ChatGPT: Unngå disse 3 nybegynnertabbene

Helt fersk i gamet? Eller kanskje du har eksperimentert med ChatGPT uten å bli særlig imponert over svarene du får? Oppdag de vanligste nybegynnertabbene folk gjør – og hva du bør gjøre i stedet. 

3 nybegynnertabber med ChatGPT
TABBER: Camilla Hager gjør stor suksess med kurs i ChatGPT og tekstproduksjon på Videocation. Hun forteller at det er 3 nybegynnertabber som ofte går igjen. Foto: Nicholas Lund.
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Du har garantert hørt snakk om det: Kunstig intelligens og samtaleroboter som ChatGPT kan gjøre deg mer produktiv og hjelpe deg med å få skrevet mer og bedre på kortere tid.


Det er massevis av tid å spare.

Men kanskje har du til gode å oppleve at det funker like godt i praksis?


– Du er ikke den eneste som kjenner på det, sier Camilla Hager.


Hun er byråleder i tekstbyrået HvabeHager, og gjør stor suksess med kurs i ChatGPT på kompetanseplattformen Videocation.


Hager hører de samme hjertesukkene gå igjen:


«Jeg har prøvd, men jeg synes ikke svarene gir meg så mye.»


Eller:


«Tekstene jeg får høres jo ikke ut som meg …»


Hager har holdt skrivekurs og foredrag i 12 år, og mener at ChatGPT er en gamechanger.


– Det er ingenting jeg har lært bort tidligere som har hatt like stor wow-faktor og praktisk nytteverdi som nettopp dette.


Med kunstig intelligens er det kort vei fra «Jeg vet ikke hvordan ….» til «Oj, se hva jeg fikk til!».


– Jeg elsker å se når lyset går opp hos kursdeltakerne. Jeg kan se det fysisk på dem, de får stjerner i øynene. Noen ganger sliter jeg med å få dem til å legge bort PC-en etter at jeg setter dem i gang. De blir så ivrige når de først knekker koden, at de bare har lyst til å fortsette, ler hun.


Å knekke koden kan du også gjøre, og Hager mener du bør starte med å unngå de vanlige nybegynnertabbene.

TABBE NUMMER 1: Med mangelfull input får du heller ingen gode svar, forteller Camilla Hager. Foto: Nicholas Lund.
TABBE NUMMER 1: Med mangelfull input får du heller ingen gode svar, forteller Camilla Hager. Foto: Nicholas Lund.

Tabbe 1: Shit in = shit out

Får du dårlige svar, er det antagelig fordi du har gitt mangelfull input. Shit in gir nemlig shit out.


For selv om den digitale assistenten din sitter på enorme mengder informasjon, kan den (foreløpig) ikke lese tankene dine. Derfor er det din jobb å spille assistenten din god.


I praksis betyr det å mate samtaleroboten med informasjon nok til å forstå hva du egentlig vil ha.


Det betyr at kommandoene dine – altså instruksene du gir den – bør inneholde kontekst, som for eksempel:

  • Hvem er målgruppa?
  • Hvor skal teksten publiseres?
  • Hva er målet med teksten – hva skal den føre til?


Det er først når du begynner med dette, at du vil få ChatGPT til å virkelig briljere.


Med en slik generell kommando får du neppe et treffende svar:

Inkluderer du kontekst, blir svaret garantert langt bedre:

Og husk at du kan alltid stille oppfølgingsspørsmål. Se på det første svaret du får, som et startpunkt. Det heter samtalerobot for en grunn – fortsett dialogen, juster og tilpass.

Vær obs på at gratisversjonen av ChatGPT kan gi andre resultater enn Plus-versjonen.

Tabbe 2: Å ta til takke med det du får

Mens noen nøler med å komme i gang, er andre litt vel ivrige på avtrekkeren, mener Hager.


– Bruk verktøyet for alt det er verdt, men vær så snill: Gjør teksten til din egen.


Vi ser det på LinkedIn og i innboksene våre, i jobbsøknader, tilbud og i artikler – tekster som åpenbart er kopiert ordrett fra ChatGPT. Det er IKKE måten du bør bruke det på, og vær klar over at det svekker tilliten hos mottakeren med en gang, advarer hun.


ChatGPT har nemlig en særegen måte å skrive på. Litt stiv og unorsk, med amerikansk schwung, formularisk oppbygning, Store Bokstaver Midt i Setninger og overdreven metaforbruk – for å nevne noe. Og når du kopierer uten å skrive om og gjøre det til ditt eget, så vil folk lukte lunta.


Personlige og autentiske tekster skrevet av ekte mennesker blir også et stadig viktigere konkurransefortrinn etter hvert som nettet oversvømmes av generisk robotskvalder.

Første steg er å ikke ta til takke med det første ChatGPT foreslår, men å be den om å justere stil og tone med oppfølgingsspørsmål som disse:

- Gjør det mer norsk (det kan gjøre underverker!)

- Skriv det mer muntlig/uformelt/pedagogisk (velg adjektiver som passer)

- Unngå sjargong og skriv med et enkelt språk så alle forstår


Slik kan den første, streite versjonen lyde:

Ber du om noe mer lekent, kan du få noe slikt:

Og etterspør du mer humor, kan svaret bli som dette:

Beskjeden om å skrive i VG-stil, tolker den slik:

Husk: Blir det for mye av det gode, dra den litt i tøylene og be den om å gjøre det «hakket mindre uformelt» og så videre. Du må fortsatt skrive om og gjøre det ditt slik at teksten høres ut som deg – men nå er du noen steg nærmere et godt sluttresultat, forklarer Hager.

Tabbe 3: Å bli sittende på gjerdet

Den største tabben er å avskrive verktøyet før man har fått ordentlig dreisen på det – eller å aldri prøve i det hele tatt. Her opplever Hager at det er 3 vanlige bekymringer som holder folk igjen:


«Er det innafor å bruke ChatGPT til å produsere tekst – det føles som juks?»


JA, det er innafor å få ChatGPT til å gi deg gode ideer og utkast – men ikke se på det som ferdige tekster. Se på roboten som en assistent, ikke en vikar. Gjør du det, kan du bruke samtaleroboten for alt den er verdt. Og selv om du ikke kopierer teksten, vil du likevel spare mye tid.


«Hva skjer med informasjonen jeg legger inn?»


Vær forsiktig med hva du deler med ChatGPT. Ikke legg inn sensitiv informasjon som du ikke er komfortabel med at deles videre. Det brukere legger inn av tekst, kan bli brukt til treningsformål, så vær heller på den sikre siden.


«Jeg har hørt at den ikke er til å stole på. Stemmer det?»


Ja, ChatGPT har dessverre en lei tendens til å hallusinere. Den er dessuten svært overbevisende og kan få ting som ikke er sant til å virke sant. Kontre derfor alt den sier med en kvalitetssjekk før du tar det videre. Dette er viktig også når den har skrevet noe basert på en tekst eller notater du har gitt den!


Hager forstår at mange er skeptiske til ny teknologi. Og en sunn skepsis er bra, men lar du det bli et hinder mellom deg og disse verktøyene, blir du fort stående igjen på perrongen når toget går.


– Jo før du er i gang, desto flere bruksområder vil du oppdage. Du vil få mer glede og nytte av verktøyet – og spare enda mer tid. Den tiden får du frigjort til annen verdiskapning. Så sett deg inn i grunnleggende bruk av ChatGPT, og utforsk og eksperimenter. Klistre en post it-lapp på PC-skjermen, så du husker å bruke den i bruk i hverdagen, er Hagers oppfordring.


Lyst til å lære mer?

Camilla Hagers kurs, , er det mest sette Videocation-kurset i 2024, og vant prisen for beste manus i 2023.


Du får tilgang til dette kurset – sammen med 340 andre nyttige kurs – på Videocation. Vi tilbyr et enkelt abonnement til en fast månedspris. Da får du tilgang til alle våre digitale kurs fra 130 av landets ledende eksperter.

.