Eksperten forteller: 7 vanlige hersketeknikker på jobb

Har du opplevd å bli utsatt for hersketeknikk? Her er 7 vanlige hersketeknikker i arbeidslivet, og enkle strategier for å slå tilbake.

Hersketeknikker på jobb
HERSKETEKNIKKER: Anne Marie Saxlund er ekspert i ledelse på Videocation. Hun har lang erfaring som rådgiver innenfor kommunikasjon og ledelse, og gjør stor suksess med sitt kurs om hersketeknikker. Foto: Janna Opheim
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Hei lille venn, skal du lese denne artikkelen om hersketeknikker?


Følte du deg litt dum nå?


Bruk av hersketeknikker er vanligere enn du kanskje tror. Mange benytter det til og med uten å vite det selv!


Anne Marie Saxlund er ekspert i ledelse på Videocation. Hun har også lang erfaring som rådgiver innenfor kommunikasjon og hverdagspsykologi i selskapet Sunn Ledelse.


Saxlund gjør også stor suksess med .


Saxlund forteller at hersketeknikk er en metode eller strategi som benyttes for å opprettholde, styrke eller skjule en maktposisjon på bekostning av andre.


Den kan være bevisst eller ubevisst, og fungerer ved å underminere, devaluere, marginalisere eller gjøre den andre usikker, slik at den som bruker teknikken kan opprettholde eller øke sin makt eller innflytelse.


- Hersketeknikker har antagelig eksistert i alle tider – i en eller annen form. Det er et sosialt fenomen som vi mennesker driver med. Det handler om makt - som alle mennesker har. Det er en del av prisen vi betaler for å kunne kommunisere, sier Anne Marie Saxlund.


Med Videocation får du tilgang til 342 kurs med landets ledende eksperter gjennom et enkelt abonnement. Du finner


Hun liker å dele inn hersketeknikker i de 3 M-ene:

1.Midler. Middelet er makten brukt på en ufin måte. “Du er nok for veik til å passe inn her” eller: “Før du ble ansatt, var det mye mindre problemer her”. Så middelet er her den litt nedlatende tonen.


2.Metoder.
Metoden som blir brukt er litt overrumplende, du blir satt ut fordi det kommer når du ikke venter det. Vedkommende tar kontrollen med ord og stemmeleie eller kroppsspråk.


3.Mål.
Målet er å fremheve seg selv, og samtidig sette deg i et negativt lys. De later som om de vet best, og plutselig dreier samtalen fra sakens kjerne til å handle om deg som en mindreverdig person.

Dette snur situasjonen på hodet, og du kan føle deg usikker på hvordan du skal håndtere det. “Jasså, du er kanskje ikke en racer på Excel du”?

Syv vanlige hersketeknikker

- Det er viktig å understreke at hersketeknikker ofte brukes ubevisst, men noen ganger kan de også være bevisste i sitt spill. Dette er en kompleks dynamikk, men det som er helt sikkert, er at jo mer du forstår dette området, desto bedre rustet blir du til å oppdage mønstrene, både i deg selv og hos andre, forteller Saxlund.


Så hva er de vanligste hersketeknikkene?


1. Latterliggjøring og ydmykelse

Dette er kanskje den vanligste hersketeknikken. Den kommer i mange fasonger. Å si noe devaluerende for å fremheve seg selv. «Ja, dette er nok litt komplisert for ditt vakre hode, vil jeg tro».


Latterliggjøring kan også være kroppslige uttrykk som å himle med øynene og å heve øyenbrynene.


2. Påføring av skyld og skam

Dette er et kraftig våpen. "Når du snakker så sakte, er det ikke rart at folk faller av”. Eller: "Når vi har å gjøre med sånne som deg, blir vi aldri ferdige”. Det er liksom din feil at alt har gått galt i det siste.


Det er en snedig undergruppe innenfor denne «å påføre skyld og skam» som heter projiseringsmetoden. At du legger over på andre, det du selv sier.


“Det er veldig synd at du tar det slik, det blir ikke lett å finne noen løsninger da”. Eller: “Det er leit at du ikke forstår det som er viktig her”. Den andre tar hevd på sannheten og ditt perspektiv blir uvesentlig.


3. Usynliggjøring

Hva gjør det egentlig med et menneske å bli holdt utenfor? Det kan være et kraftig middel. Du blir bortglemt, du blir forbigått, overkjørt. Et eksempel kan være at alle blir presentert rundt bordet, bortsett fra deg.


Eller du snakker og skal fortelle om noe viktig, og noen begynner å skrape en stol, se i mobilen, tar ordet.


4. Holde tilbake informasjon

Den mest ukjente av hersketeknikkene. Det å holde tilbake informasjon er et utrolig effektivt maktmiddel. For eksempel å ikke fortelle om endringer før et møte, slik at andre i møtet har fordeler og enklere vinner en debatt. Det kan være å ikke inkludere deg i en mail-utsending, ikke å gi en tilgang, ikke invitere i en chattegruppe.


5. Fordømmelse uansett hva du gjør

Her kan du ikke vinne. Enten er du for passiv eller så er du for pågående – også kalt dobbeltstraffing.


Du straffes for det du gjør og for det du ikke gjør. Du får beskjed om å snakke litt fortere, så får du beskjed om at de ikke får med seg hva du sier. Nå er du for intens, nå er du for stille.


Du blir tillagt egenskaper du ikke nødvendigvis har og som er vanskelige å motbevise. Og dette kan jo virkelig fungere for å få en person til å føle seg utenfor.


6. Komplimentmetoden

Dette er en mild hersketeknikk som de fleste av oss bruker. “Du som er så sterk, kan ikke du løfte kofferten min?” “Du som er så flink på PC, kan ikke du hjelpe meg litt her?” “Herskingen” ligger i at du vet veldig godt at ved å rose vedkommende, kan de føle seg forpliktet til å hjelpe, selv om de ikke har lyst til det.


7. Offerrollen

“Ja, her sitter jeg og jobber overtid på tredje kvelden. Det må jeg bare for å bli ferdig. "Sånn er det bare”. Å ta på seg offerrollen gir liksom mandat til å få sympati, og du “tvinger” andre til å gi deg omsorg eller tid som de kanskje ikke hadde planlagt.


Et annet element ved å bruke “stakkars meg” metoden, er at vedkommende ikke tar ansvar for handlingene sine. Dette kan bidra til at en uheldig situasjon ikke blir løst, og at de rette ansvarshavende går fri.


PÅ SCENEN: Anne Marie Saxlund er en populær foredragsholder. Her holder hun et innlegg på Nordisk kongress for helsesekretærforbundet i Delta på Thon Hotel Vika. Foto: Gro Bengtson. Foto:
PÅ SCENEN: Anne Marie Saxlund er en populær foredragsholder. Her holder hun et innlegg på Nordisk kongress for helsesekretærforbundet i Delta på Thon Hotel Vika. Foto: Gro Bengtson. Foto:


Bruker hersketeknikker uten å vite det

Det viser seg at hersketeknikker kan påvirke enkeltpersoner på forskjellige måter. Noen kan enkelt motstå dem og beholde sin integritet og selvtillit, mens andre kan bli passive og satt ut.


- Det kommer an på personlighet og tidligere erfaringer, men også på dagsformen, forteller Saxlund.


Det er ikke uvanlig å kjenne på frustrasjon og maktesløshet når du utsettes for hersketeknikk. Opplevelsen av personlige angrep har en tendens til å så tvil om egen verdi og kan gå på selvbildet løs.


Hersketeknikker kommer i mange varianter, men heldigvis er det mye du kan gjøre i deg selv for å håndtere dem.


Saxlund har utarbeidet tre mestringsstrategier som hun anbefaler deg å benytte:

1. Bli klokere.
Det aller viktigste er å kunne utforske og forstå hersketeknikker i fredstid, som jeg liker å kalle det. Lær deg å gjenkjenne fenomenet hos andre og øk din egen bevissthet når du selv bruker dem. Tilegn deg kunnskap som fungerer som en forebyggende styrke.


2. Lær deg å parere.
Å vise egen autoritet er noen ganger nødvendig for å få tilbake en maktbalanse. Da er det nyttig å ha noen pareringsteknikker på lur.


“Du har kanskje ikke vært i så mange kompliserte saker du?”


Du svarer:


“Jo, det har jeg faktisk. Det går fint. Hva med deg?”


Eller:


“Du som er så flink og søt, du skriver referat ikke sant?”


Du svarer:


“Takk for rosen du, nå skrev jeg sist, så da får noen andre skrive i dag”.


Lag dine egne vrier. Det er ikke så viktig hvilke ord du bruker, behold fatningen og svar rolig og vennlig. Ferdig snakka.


3. Sett hersketeknikk på dagsorden.
Vær nysgjerrig på temaet. Del egne opplevelser og hva du har vært utsatt for. En hemmelighet: Du trenger å kjenne til hersketeknikker om du ønsker gode relasjoner.


Det jevner ut styrkeforhold og gir en mer nær og åpen kommunikasjon. Snakk om temaet på jobben, evaluer hverandre etter episoder med hersketeknikk. Søk feedback på egen adferd.


Hva skjedde egentlig?


Vær åpen og våg å vise egen sårbarhet. Vær en god rollemodell. Tør å snakke om det. Ved å kjenne til hersketeknikker vil du øke din selvrespekt og integritet. Enten du ønsker å verne deg mot dem eller redusere bruken av dem.


- Ved å påta oss ansvaret for vår egen kommunikasjon, kan vi bidra til å forme en verden som er mer inkluderende og preget av medfølelse for alle. Noen av oss bør bli flinkere til å rapportere hersketeknikker når vi blir utsatt for dem, samtidig som noen av oss bør arbeide med å avstå fra å bruke dem, sier Anne Marie Saxlund.


I STUDIO: Anne Marie Saxlunds kurs i kommunikasjon og ledelse er populære på Videocation. Foto: André Brenni.
I STUDIO: Anne Marie Saxlunds kurs i kommunikasjon og ledelse er populære på Videocation. Foto: André Brenni.


Huskelisten mot hersketeknikker

Her er en huskeliste med 6 momenter du kan lære deg, og bruke om du er utsatt for hersketeknikker.


1.
Registrer ditt eget ubehag. Hva skjer nå? Hent deg inn.


2.
Trekk pusten dypt, jorde bena dine til underlaget og kjenn at du står støtt.


3.
Analyser, forsøk å kjenne igjen type hersketeknikk. Det er den ja, latterliggjøring. Om du ikke kjenner igjen hvilken type, spiller det mindre rolle.


4.
Velg å ha en utforskende holdning til episoden, ikke dømmende. Dette er kanskje det viktigste grepet for å ikke miste kontroll og få fokus vekk fra deg personlig. Hva kan behovet være hos den som bruker hersketeknikken? Forsøk å ikke tenke at “nå skal jeg ta igjen”. Det er helt normalt at tanken kommer, men skyv den vennlig vekk.


5.
Tenk ut din ønsket respons, og om du vil si noe, sier du det rolig og vennlig. Bruk gjerne humor. Om for eksempel noen akkurat har sagt til deg: “Nå lille venn, har vi det bra i dag?" Kan du si: “Takk du, store meg har det strålende, hva med deg”.


6.
Du gjenvinner balansen


Ønsker du å se Anne Marie Saxlunds kurs på Videocation? Kurset


Ønsker du å abonnere på Videocation?