Hero Norge sparer tid og penger med digitale HMS-kurs
Hero Norge tilbyr digitale kurs med Videocation til 120 ansatte på 40 avdelinger. - Vi sparer store beløp samtidig som vi utvikler nye ferdigheter på en enkel måte, sier HR-sjef Tellef Grønlie.
Henrik Ottersen
Hero Norge bruker Videocation for å:
- Sikre effektiv opplæring på tvers av 40 avdelinger
- Møte lovpålagte kompetansekrav
- Redusere utgifter til kompetanseutvikling
- Tilby fleksibel læring tilpasset ulike roller
- Dokumentere gjennomført opplæring
Hero Norge er landets største driftsoperatør av asylmottak med 37 års erfaring i bransjen. Som eneste virksomhet i Norge tilbyr de tjenester gjennom hele reisen for flyktninger - fra ankomst som asylsøker, via mottaksopphold til integrering i arbeid og utdannelse.
Med 800 ansatte fordelt på 40 lokasjoner fra Lista i sør til Hammerfest i nord, driver Hero Norge 40 asylmottak på kontrakt med Utlendingsdirektoratet, og innkvarterer for tiden 3750 asylsøkere.
I Hero Gruppen er også Hero Tolk, som håndterer mer enn 20.000 tolkeoppdrag hver måned.
- Kompetanseutvikling er viktig for Hero Norge. Med ansatte spredt over hele landet krever det mye å sikre at alle får den opplæringen de trenger, sier Tellef Grønlie, HR og utviklingssjef i Hero Norge.
Da Ukraina-krigen brøt ut i 2022, økte flyktningstrømmen til Norge dramatisk. Ankomstene til Norge gikk fra under 2000 til 50.000 asylsøkere årlig. For Hero Norge betydde det en massiv oppskalering der antall mottak økte fra 5 til 50.
- Vi etablerte 6000 nye mottaksplasser på bare tre måneder for å møte behovet fra myndighetene, sier Grønlie.
Den raske oppskaleringen gjorde det utfordrende for Hero Norge å imøtekomme interne og eksterne krav til kompetanseutvikling.
- Med 14 nye avdelinger i 2023 og ytterligere 9 nye avdelinger i 2024, trengte vi en effektiv måte å sikre nødvendig opplæring på tvers av organisasjonen, forteller HR-sjefen.
Satset på digitale kurs med ledende eksperter
I jakten på en skalerbar løsning, oppdaget Grønlie Videocation. Selskapet gir bedrifter tilgang til digitale kurs med Norges ledende eksperter. Videocation er i sterk vekst, og har kunder som SIO, Sparebanken Møre og Møller Mobility Group på kundelisten.
- Jeg tenkte med en gang at Videocation ga mening både praktisk og økonomisk. Innholdet svarte på Hero Norges kompetanseplan, og tilfredsstilte en rekke krav fra UDI og myndighetenes lovkrav.
- I tillegg kunne vi ta flere kurs til en lavere pris sammenlignet med fysiske kurs, sier Grønlie.
Hero Norge valgte derfor å inngå avtale med Videocation. Det ga 120 ansatte tilgang til , med fokus på lovpålagte for ledere og verneombud, brannvern, konflikthåndtering, samtalemetodikk, samt og .
Grønlie mener Videocation er en effektiv måte å nå ut til hele organisasjonen raskt. Og med ansatte spredt over hele landet, har den digitale læringen vist seg å være svært fleksibel.
- Med Videocation sparer vi store beløp fordi vi slipper å sende ansatte på fysiske kurs i Oslo eller Trondheim. Fysiske kurs koster veldig mye penger og er tidkrevende å organisere. Digitale kurs kan gjennomføres hvor som helst, når som helst og til en betydelig lavere kostnad, mener han.
Gjennomfører skreddersydd opplæring basert på roller
For å få fullt utbytte av Videocation, har HR-avdelingen satt opp tilpassede spillelister for ulike roller i organisasjonen. Eksempler på spillelister er:
- "Alle ansatte"
- "HERO ledelse"
- "Økonomiansatte"
- “Verneombud”
- På den måten får vi tilpasset Videocations store kurskatalog til våre medarbeideres kompetansebehov på tvers av lokasjoner og roller, forklarer Grønlie.
Den siste tiden har Hero Norge også begynt å eksperimentere med blandet læring, hvor digitale kurs kombineres med gruppeoppgaver og diskusjoner for høyere læringsutbytte.
- Vi har blant annet testet ut dette i et temamøte om sykefraværsoppfølging for ledere. Alle som deltok i møtet måtte se Videocation-kurset før de møtte opp. Vår erfaring er at blandet læring fører til bedre kvalitet på møtene, forteller Grønlie.
Selv om Hero Norge har en overvekt av HMS-kurs i sin kompetansemiks, har de også valgt å utvikle andre ferdigheter, ved å ta kurs i ChatGPT, eller .
De skal også lansere en satsing på .
Tar mer enn bare HMS-kurs
Grønlie selv har tatt flere med Inga Strümke og Camilla Hager, i tillegg til en rekke kurs i . Han er godt fornøyd med kvaliteten på kursene.
- Med Videocation når vi målet og kravene til kompetanseutvikling som følger av oppdraget fra UDI, ISO-sertifisering og lovkrav. Det møter også HERO Norges interne krav til effektivitet og kostnader når det kommer til kompetanseutvikling, sier Grønlie.
Han fremhever samtidig hvor enkelt det er å administrere løsningen.
- Brukergrensesnittet er bra, og som administrator er det lett å legge til og slette tilganger. Det er også enkelt å sette opp spillelister sammenlignet med LMS-er jeg har jobbet i tidligere.
Hero Norge vurderer nå å utvide antallet Videocation-lisenser, slik at flere ansatte kan utvikle nye ferdigheter løpende.
- Videocation er et ansatt gode som mange av våre medarbeidere setter stor pris på. Vi er veldig fornøyde med Videocation, sier Tellef Grønlie.